Kontakt Kaposvár - Keleti Éva fotói

 

A kontakt manapság kapcsolatot jelent, a kiállítás képeinek idején a profi fotós nézőképeinek közvetlenül a filmnegatívról készült apró másolatát nevezték így. Az eltelt évtizedek alatt a jelentés megváltozott ugyan, de a szó eleven maradt, sőt új jelentést kapott. Valahogy így áll a helyzet Keleti Éva nagyszerű fényképeivel is. Sok szempontból megváltozott az értelmezésük, a valósághoz kapcsolódásuk, de az érvényüket egyáltalán nem veszítették el.

A Kontakt Kaposvár kiállításának anyaga az alkotó MTI utáni időszakában 1976 és 1991 között készült, amikor az Új Tükör, majd a Színházi Élet képszerkesztője lett. Keleti Éva ezt a több ezer negatívot és diát tartalmazó kollekciót a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta, s a korábban még soha sem publikált képeiből válogatva 2016 év végén nyílt meg a Kontakt című tárlat. A szűk két hónap alatt harminc ezren nézték meg a kiállítás. Igazi művészeti szenzáció lett a fővárosban.

Mostani tárlatunk e nagysikerű kiállítás újra- és átértelmezése. Néhány elemében megőrzi az eredetit, de valójában mégis új. A Kontakt Kaposvár nemcsak a hazai tánc- és színházi világ késő Kádár-kori lenyomatát adja, de remekül példázza az emberábrázolás, a portré, a „hírességek” imázsának változásait is. Keleti Éva így emlékszik ezekre az időkre: „ …bátoríthattam a modelljeimet, elsősorban a színészeket, legyenek fölszabadultak. Viselkedjenek úgy a kamera előtt, ahogy máshol nem mernének. Fotográfusként én is jóval fölszabadultabb lettem, ahogy az MTI-től megszabadultam. … Inkább a fotográfiai szépséget kerestem…”

 

A közönség rácsodálkozhat a pimaszul fiatal Pogány Juditra, Gálvölgyi Jánosra, Gesztesi Károlyra vagy a kiskamasz Szinetár Dórára. Láthatja az előző színész generáció óriásait, Bessenyeit, Kállait vagy Garas Dezsőt és sok más ismerős arcot. És megismerheti a fotográfus Keleti Éva újabb arcát is, amelyik még játékosabbnak, kísérletezőbbnek, formabontóbbnak mutatja őt, mint amilyennek korábban megismerhettük.

 

Barátok, pályatársak vallomásaiból filmek is láthatók. A kiállított képek között sétálva megnézhetjük a Szakonyi Károly íróval, Béres Ilona és Szilágyi Tibor színművészekkel és az alkotóval magával készült exkluzív interjúkat is.

 

MEGNYITÓ: 2018. február 16. 17.00 óra

 

Keleti Éva

fotóművész, fotóriporter

(Budapest, 1931. augusztus 18. –)

 

Az ELTE fizika-kémia szakos hallgatójaként került gyakornoknak a Magyar Fotó Állami Vállalathoz 1951-ben. Félbehagyta az egyetemet, s a nagy generáció tagjaitól (Langer Klára, Reismann Marian, Hollenzer Béla, Sándor Zsuzsa, Vadas Ernő, Papp Jenő, Botta Ferenc) tanulta a szakmát. 1956-ig a Magyar Fotónál, majd utódjánál az MTI–Fotónál dolgozott riporterként.

1976 és 1989 között az Új Tükör című képes hetilap képszerkesztője. Majd az Europress fotóügynökséget vezette nyugalomba vonulásáig.

A magyar fotográfiai közélet meghatározó alakja. Tagja volt a World Press Photo Foundation nemzetközi elnökségének, neki köszönhető a nemzetközi kiállítás magyarországi bemutatása. Számos esetben vett részt, nemegyszer elnökként, magyar és nemzetközi zsűrik, testületek munkájában. A MÚOSZ tiszteletbeli elnöke.

Kiállításokat szervezett (1956-os forradalom, Magyarország a Duna gyöngye, Yousuf Karsh, Robert Capa, Kinyílt fiókok), s több könyvet és könyvsorozatot szerkesztett és társszerkesztett (Elfelejtett képek, Várkonyi László, Vadas Ernő, valamint a Film, Színház, Muzsika és a Riportművészet sorozat).

 

Fontosabb egyéni kiállítások
Berlin, 1966

Moszkva, 1972

Ernst Múzeum, Budapest, 1974

Gyula, 1975
Magyar Nemzeti Galéria, Budapest, 1976

Székesfehérvár, 1976
Néprajzi Múzeum, Budapest, 1984

Bécs, 1998

Csokonai Galéria, Kaposvár, 2004

Társalgó Galéria, Budapest, 2008

Symbol Galéria, Budapest, 2009

Varsó, 2011

Budapest Galéria, Budapest, 2011

REÖK Palota, Szeged, 2013–2014

Kölcsey Központ, Debrecen, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest, 2016

Vaszary Galéria, Balatonfüred, Jurisics Vár, Kőszeg, FSZEK Kisgaléria, Budapest, 2017

 

Fontosabb díjak

1975 Balázs Béla-díj

1987 Érdemes művész

1997 Arany Tulipán-díj (World Press Photo)

1999 MFSZ életműdíj

2000 Magyar Művészetért

2002 A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje

2005 Táncsics Mihály-díj

2007 Aranytoll

2008 Prima Primissima Díj

2013 Kiváló művész

2017 Kossuth-díj

 

Publikációk

Oly távol és oly közel, Folpress Kiadó, 2004

Visszapillantás/Flashback, 2011

 

A *-gal jelölt mezõk kitöltése kötelezõ!